Technik żywienia i usług gastronomicznych
Opis kierunku:
Technik żywienia i usług gastronomicznych m.in. ocenia jakość żywności, układa diety, umiejętnie sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta, organizuje przyjęcia, aranżuje wnętrza sal konsumpcyjnych.
Przykładowe miejsca pracy:
- zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
- służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
- placówki prowadzące żywienie zbiorowe (internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
- własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Zdobywane kwalifikacje:
- sporządzanie potraw i napojów
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych