20 lutego 2019

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Opis kierunku:

Technik żywienia i usług gastronomicznych m.in. ocenia jakość żywności, układa diety, umiejętnie sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta, organizuje przyjęcia, aranżuje wnętrza sal konsumpcyjnych.

 

Przykładowe miejsca pracy:

  • zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
  • służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
  • placówki prowadzące żywienie zbiorowe (internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
  • własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

 

Zdobywane kwalifikacje:

  • sporządzanie potraw i napojów
  • organizacja żywienia i usług gastronomicznych